Започнаха протестите на земеделските производители заради отпадането на забраната за внос

...
Започнаха протестите на земеделските производители заради отпадането на забраната за внос
Коментари Харесай

Протестиращи земеделци се заканиха: Не знаят каква буря се задава от този вятър, който посяха

Започнаха митингите на земеделските производители заради отпадането на възбраната за импорт на зърно от Украйна. Протестните дейности в цялата страна включват блокади на гранични пунктове и основни пътища. Недоволството на следващия ден ще доближи до София и Министерския съвет. 

Земеделският митинг в Добричко обгръща 4 места - на граничните пунктове Дуранкулак и Кардам, кръговото кръстовище на Балчик и пътят за Силистра в село Карапелит.  Протестиращите са единни в настояването си да се прекрати политиката на българската страна към заличаване на българското произвеждане. 

Един от най-пострадалите браншове в земеделието е отглеждането на животни, споделиха представители от сектора. Галин Великов - представител на Обединението на овцевъдите и козевъдите, се оплака пред БНР, че изкупната цена, която дават преработвателите, убива бранша: " Тази година цената на млякото падна на 50 ст. за литър краве мляко и 1,60 лева за литър овче. Има мандри, които отхвърлят да работят със свежо овче мляко, защото са декларирали, че ще работят със изсъхнало мляко, импорт от Украйна. Исканията ни са да се спре нерегламентираният импорт на изсъхнало мляко от Украйна, както и на пчелен мед и свежо мляко ", акцентира Великов. По думите му стандартите в Украйна не дават отговор на европейските. Отрасълът е толкоз безстопанствен, че не знам дали тази година ще има бранш " Животновъдство ", в случай че продължава по този начин, съобщи различен от протестиращите. Той акцентира, че е представител на 4 области, които имат 15 000 овце. Една трета от тях тази година ще отидат за продажба, предизвести той. 

Забравени сме от Господ, сподели Станимир Симеонов, който също е животновъд. Той акцентира, че дават всичко събрано, с цел да оцелеят животните. Председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова дефинира като дипломатически скандал държанието на България поради битката, която тя води до неотдавна, дружно с Полша, Румъния, Унгария и Словакия за възбрана на вноса на украинската селскостопанска продукция. " Загубихме тази поддръжка на останалите 4 страни. Това е изменничество и към българския народ, и към страните, с които имаме едни и същи претенции по отношение на Европейски Съюз. Основното искане е да бъде наложена национална възбрана за прекъсване на вноса от Украйна на чувствителни за България селскостопански артикули. Този лист беше много обикновен на предната възбрана. Искаме да бъде добавено изсъхнало мляко и нерафинирано слънчогледово олио - неща, които стресират пазара и упражняват напън върху българското произвеждане ", посочи тя. 

Сектор " Селско стопанство " не е политическа групировка и няма никакви политически претенции, безапелационна бе Жекова. Димитър Мачуганов - аграрни производител от Ловеч и някогашен ръководител на Асоциацията на зърнопроизводителите, бе безапелационен: " Отстояваме правото си да работим и да съществуваме в нашата страна. Ще отстояваме до дъно, до момента в който не реализираме най-малко настояванията, които сме предложили на държавното управление ". Той дефинира като невиждано обединяването в бранша: " Не знаят каква стихия се задава от този вятър, който посяха ". По думите му винаги има решение, в случай че има здрав разсъдък на масата за договаряния. 

" Поставили сме на масата настояванията си. Искаме те да се изпълнят. Не сме подготвени на отстъпки ", съобщи от своя страна Преслав Георгиев - аграрни производител от Ябланица. " Нещата отиват на зле, в случай че няма верни решения от страна на държавното управление. Те ни направиха услуга - целият отрасъл е единен за да си отстояваме ползите и да просперираме в земеделието ". Дайте ни късмет да работим, прикани той. 

Производителите от Бургас и района блокираха кръговото кръстовище на Ахелой, което е част от основния път Бургас - Варна. Протестът мина спокойно. Полицията обезпечи обходни трасета, по тази причина и не се стигна до конфликтни обстановки. Хората се заканиха, че ще има и последващи по-масови митинги, в случай че настояванията им не бъдат чути от държавното управление. Лозарят Мартин Пенчев, който е уредник на митинга в Бургас, съобщи: " Не може страната да позволява нелоялна конкуренция, която да унищожава българския производител във всички сектори. Не може личният ти министър в личната ти страна да те назовава " терорист ". Ние сме трактористи, не сме " терористи ". Защо Полша и Румъния не си смъкват възбраните за зърно? Защо нашата страна позволява да влезе на нашия пазар турски отпадък във тип на грозде и да може да срине моята цена в случай, че аз даже дотация нямам? Всеки гледа кой какви коли кара и какъв брой дотация е взел. Един не чух да каже на кой какви са му разноските. Няма да се усещам " терорист " в личната си страна по всеки мотив, по всяка тематика. Винаги ръководещите водят монолог, тъй като хората спят ". Искаме съответни дейности и някаъв тип държавна протекция за българските производители, безапелационен бе Пенчев. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР